Wat is jouw verhaal? lesprogramma

Wat is jouw verhaal? is een hybride lessenreeks, voor jongeren tussen de 16 en 20 jaar, waarin je leert hoe je van een idee of je eigen verhaal een filmscenario kan schrijven voor een korte film.

In zes online lessen leer je de theoretische basis van scenarioschrijven; ideeontwikkeling, dialoogschrijven, personage-ontwikkeling. Aan de hand van instructievideo’s en opdrachten schrijf je elke les verder aan je scenario. Gedurende het traject, dat drie maanden duurt, worden verschillende activiteiten op de Filmacademie georganiseerd. Het traject start met een rondleiding en uitleg op de academie en wordt afgesloten met een feedbacksessie, waarin professionals uit het werkveld feedback geven op je scenario.

 

De volgende cursus begint in half september 2022 en loopt tot half december. 
Aanmelden kan tot 22 augustus 2022 via het aanmeldformulier. Vertel ons in een filmpje van maximaal 2 minuten wie je bent, waarom je mee wil doen en welk verhaal jij wilt vertellen. Gewoon opnemen met je telefoon.

Mentoren

Tijdens ‘Wat is jouw verhaal?’ word je begeleid door studentmentoren. Dit zijn derde- en vierdejaars scenario- en regie fictiestudenten. Een keer in de twee weken houden zij online spreekuur waarin je alles kan vragen over de online lessen die je zelf volgt. Gedurende het hele traject word je gekoppeld aan een mentor, die je feedback geeft op de opdrachten en het scenario.

 

 

Voor docenten

Kunst en cultuur zorgen binnen een samenleving voor verbinding, identiteit, samenhang, ontspanning, informatie, duiding en troost. Dat gebeurt in belangrijke mate door het vertellen van verhalen, en dat maakt dat een samenleving verhalenvertellers nodig heeft. Vertellers van velerlei afkomst, ras, status of cultuur, omdat elk verhaal moet worden verteld, elk perspectief moet worden getoond en elk geluid moet worden gehoord.   

‘Wat is jouw verhaal?’ is een project van de Filmacademie waarbij jongeren tussen de 16 en 20 jaar uitgenodigd worden om hun (echt meegemaakte of fictieve) verhaal met ons te delen. Tijdens de cursus leren de deelnemers een filmscenario te maken van dit verhaal. In verschillende fases maken zij kennis met het opdoen en opschrijven van filmideeën, het ontwikkelen van deze ideeën, het schrijverschap, het samenwerken, het praten over verhalen. Gedurende het traject worden deelnemers gekoppeld aan studenten van de Nederlandse Filmacademie (studentmentoren), met als uitgangspunt dat zij allen één ding gemeen hebben: het vertellen van verhalen.

Het traject is ook met de klas te volgen. Hier meer over weten? Neem contact op via talentlab@filmacademie.nl